Onze projecten

Hoofdproject van 2021: Het (her)bouwen van een kunstatelier

In het Educatief Cultureel Skill Centre in Tanji zijn meerdere kunstenaars/artiesten werkzaam. Zij kunnen in dit centrum met hun expertise aan de slag, hier een inkomen mee verdienen en kennis uitwisselen. Er zijn enorm veel getalenteerde artiesten en kunstenaars in Gambia. In het kunstatelier kunnen zij aan hun producten werken, ze tentoonstellen en verkopen. Op deze manier verdienen deze getalenteerde Gambianen hun inkomen. Aan de toeristen en andere bezoekers die er komen kunnen ze uitleg geven en laten zien hoe hun producten tot stand komen. Producten die hier onder andere gemaakt worden: Djembé’s, sieraden, slippers, zandschilderijen, batik producten, tassen en kleding.

Het lokale atelier wat er gebouwd was is helaas vorig jaar in het regenseizoen ingestort. Het is niet veilig om er nog in te werken. Wij willen het Skill Centre helpen een nieuw stevig kunstatelier te bouwen zodat deze getalenteerde artiesten door kunnen gaan met hun werk. Er zullen 4 ruimtes van 3×3 meter gebouwd worden. Deze ruimtes zitten aan elkaar waardoor in elke ruimte een artiest/kunstenaar zijn eigen expertise kan laten zien.

Helpt u mee? Elke euro is er een waar we dankbaar voor zijn!

Overige projecten

Gratis opleidingen voor jongeren

In het Skill Centre worden door de artiesten en kunstenaars ook workshops gegeven in hun vakgebied. Deze mensen geven hun kennis graag door aan de jongere generatie. Mocht u als vrijwilliger ook interesse hebben om in uw expertise een workshop te geven, laat het ons weten!

Voorlichting

Regelmatig wordt er voorlichting gegeven in het Skill Centre over gezonde voeding, gezondheid, hygiëne, en seksuele voorlichting. Heeft u hier kennis over en zou u daarbij willen helpen als vrijwilliger, dan horen we het graag.

Sponsorkinderen

De vele jongeren die betrokken zijn bij het Skill Centre project hebben vaak niet de mogelijkheid om ook naar een reguliere school te gaan. Ondanks het feit dat we het fijn vinden en er trots op zijn dat ze in het centrum een vak kunnen leren, willen we heel graag dat ze ook naar school kunnen gaan.

We hebben dan ook de mogelijkheid gecreëerd om deze jongeren te sponsoren om naar school te gaan. De basisscholen zijn gratis in Gambia, maar er moet gezorgd worden voor een uniform, schoenen, rugtas en schoolmateriaal. Dit is helaas voor veel gezinnen niet mogelijk.

Voor 50 euro per jaar kunt u een kind naar school laten gaan. Wit u hier meer over weten of ook een kind sponsoren om naar school te gaan? Neem dan contact met ons op.  Elk jaar hebben we contact met de familie en het betreffende kind. Dan krijgt u een foto en een rapport toegestuurd. Ook is er de mogelijkheid om uw sponsorkind op te komen zoeken in Gambia.

Kinderactiviteiten

In de schoolvakanties hebben de kinderen uit Tanji de mogelijkheid om dagelijks een paar uurtjes naar het Skill Centre te komen om deel te nemen aan activiteiten. Even iets leuks, naast alle huishoudelijke dingen die gedaan moeten worden op de compound. En niet alleen leuk maar ook leerzaam. Denk hierbij aan kleuren, verven, schminken, yoga, liedjes zingen, knutselen, spelletjes enz. Deze activiteiten worden begeleid door vrijwilligers. Misschien iets voor u?

Dans- en djembégroep

Franco Inn heeft een eigen dans- en djembégroep. Deze groep bestaat uit zeer gemotiveerde jongens en meiden uit de omgeving. Vier dagen in de week trainen ze in het Skill Centre. Er is een samenwerking met een dans/djembé groep uit Senegal en tijdens traditionele avonden treden ze vol enthousiasme op om bezoekers een avond te laten beleven om nooit te vergeten.

Voor deze jongeren is het meer dan dansen en muziek maken. Door deel te nemen aan deze dansgroep voelen ze zich ergens bij horen, hebben uitdaging, plezier, een bezigheid buiten alle taken op de familiecompound en ontmoeten ze mensen uit andere landen en culturen waardoor er een mooie uitwisseling plaats vindt waar iedereen van leert.

Engelse lessen

Gambia is een voormalige Britse kolonie. Ondanks dat spreken veel mensen geen vloeiend Engels. Velen hebben niet de mogelijkheid (gehad) om naar school te gaan. Engels is belangrijk in Gambia, maar veel mensen die bij het Skill Centre betrokken zijn beheersen de Engelse taal helaas niet voldoende om zich goed te uiten zoals ze graag zouden willen.

Dankzij donaties is er inmiddels structureel een professionele leraar aangenomen die 2 dagen in de week een paar uur per dag les komt geven. Voor 50 euro in de maand kunnen we dit realiseren. Wilt u hieraan bijdragen, dan horen we dat graag.

Kleding sturen per container

Op de compound van Franco Inn runnen Muhammed en Hadja een lokale winkel met levensmiddelen. Met de inkomsten van deze winkel proberen ze rond te komen en voor zichzelf en hun familie te zorgen. Dit valt niet mee ondanks dat ze erg hard werken. Graag willen we ze ondersteunen om extra inkomen te kunnen genereren.

Hoe kunt u hiermee helpen?

Kinder- en babykleding die nog in goede staat is, is van harte welkom. Eén bananendoos met kleding kost €6 om te versturen per container naar Gambia. Muhammed en Hadja kunnen deze kleding voor een klein prijsje verkopen in hun winkeltje. Zo gaat de hulp twee kanten op. Gezinnen kunnen erg goedkoop kleding kopen voor hun kinderen en Muhammed en Hadja hebben een extra inkomen waar ze van kunnen rondkomen. Wij zorgen voor transport naar de container, dat de kleding in Gambia opgehaald wordt en in de winkel terecht komt.

Naaiatelier

Dankzij donaties in het verleden hebben we Djeneba een winkel binnen het compound van Franco Inn ter beschikking kunnen gegeven. Zij verzorgt ook de batik workshops, maakt in haar winkel kleding en tassen en verkoopt dit zodat ze zelfvoorzienend kan leven samen met haar zoon. Onlangs zijn er ook weer enkele goede naaimachines naar haar gestuurd. Doel is nu om nog een naaister aan te nemen voor de winkel zodat er meer prachtige dingen gecreëerd kunnen worden, die we dan ook in Nederland kunnen aanbieden. Op deze manier kunnen we hen nog meer ondersteunen en de Nederlandse mensen kunnen meegenieten van de prachtige kleding in de mooie gekleurde Afrikaanse stoffen.

Theatergroep

De theatergroep “Blue Moon Drama and Entertainment” repeteert elke zondag in het Educatief Cultureel Skill Centre in Tanji. De groep van ongeveer 30 leden jong en oud, brengt mooie, belangrijke, leuke, educatieve en serieuze boodschappen over door middel van theater. De wens van de theatergroep is meer professioneel te kunnen werken waarvoor zij verschillend materiaal nodig hebben: Computers/laptops, (video)camera’s, microfoons, muziekinstrumenten, microfoonstandaards, drones, koptelefoons, studio sound cards etc. Heeft u misschien nog een apparaat thuis dat u niet meer gebruikt? Deze theatergroep zou daar erg blij mee zijn!

Medische hulp

Vaak kunnen Gambianen niet naar het ziekenhuis omdat er geen geld voor is en blijven ze doorlopen met klachten met alle gevolgen van dien. Dankzij donaties hebben wij een strippenkaart voor medische consulten en behandeling aan kunnen schaffen. Hiermee kunnen we verschillende Gambianen helpen met medische zorg. Doorlopende donaties zijn erg belangrijk om deze ondersteuning te kunnen blijven geven.