Gambia

Op ongeveer 6 uur vliegen vanuit Nederland vind je het kleinste land van Afrika, Gambia. Ook wel “The smiling coast of Africa” genoemd. En dat is niet voor niks. Een land waar je warm onthaald wordt; waar de bevolking altijd vriendelijk is en waar je overal om je heen spelende lachende kinderen ziet. Kortom een land waar je je meteen thuis voelt.

Of je nu een zonvakantie wilt, helemaal wilt opgaan in de cultuur, of je wilt genieten van de prachtige flora en fauna…In Gambia is het het hele jaar zomer en is er voor ieder wat wils.

Gambia ligt aan de Atlantische Oceaan en in het noorden, oosten en zuiden wordt het land omcirkeld door Senegal. Het heeft een subtropisch klimaat met witte stranden en palmbomen.

Gambia kent een droog en een nat seizoen. Het regenseizoen is van ongeveer juli t/m september. De beste reistijd is van half oktober tot half juni. Ook in de regentijd is het mooi om in Gambia te zijn. Er kunnen dan flinke buien vallen, het is warm en de luchtvochtigheid is hoog, maar als je daar geen problemen mee hebt ervaar je de natuur van Gambia in deze periode op zijn mooist.

Gambia is met ongeveer 2 miljoen inwoners een van de veiligste landen van Afrika. Het overgrote deel van de bevolking is islamitisch en ongeveer 10% behoort tot andere godsdiensten zoals het Katholicisme of de Anglicaanse kerk. Het is een zeer vreedzame samenleving en alle religies leven zonder problemen met en naast elkaar.

Er leven verschillende stammen zoals de Mandinka’s, Fula’s, Serahule’s en Jola’s. Allemaal met hun eigen taal, cultuur en gebruiken. De hoofdtaal is Engels. De munteenheid is de Dalasi (GMD).

Van oost naar west is Gambia ongeveer 300 kilometer breed, van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 kilometer.

De Gambia rivier loopt over de gehele lengte van het land en baant zich een weg door adembenemende mangrovebossen en dichtbegroeide jungle, waar dolfijnen, krokodillen, nijlpaarden, wilde zwijnen, apen en chimpansees leven. Voor vogelliefhebbers is Gambia de perfecte plek om vogels te spotten. Er leven meer dan 500 exotische en zeldzame vogelsoorten, maar je hoeft geen vogelliefhebber te zijn om te genieten van de geweldige mooie kleuren en geluiden.

Gambia is een arm land. De middelen van bestaan zijn voornamelijk toerisme, visserij en pindateelt. Het leven in Gambia is voor vele Gambianen niet makkelijk. De Gambiaanse economie behoort tot de zwakste in de wereld. Meer dan 61% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land is grotendeels afhankelijk van het toerisme. Er zijn weinig baanmogelijkheden en een loon ligt rond de €50 per maand. Gambia kent weinig bedrijven om de werkgelegenheid te bevorderen.

Vele kinderen kunnen niet naar school. De overheidsscholen zijn gratis, maar er is geld nodig voor schoolmaterialen en uniformen, dat is er vaak niet. Mochten kinderen wel naar school gaan stoppen ze vaak tijdens of na de basisschool.